Zdravé hamburgery

Hamburgery mají původ v německém Hamburgu, odkud byly emigranty převezeny do Ameriky, kde se začaly těšit veliké oblibě. Nyní je tato potravina známa téměř po celém světě. Jedná se vlastně o placku mletého masa opečenou na grilu, která je vložena mezi rozkrojenou housku a doplněna o nakrájenou zeleninu. Někdy se do hamburgeru vkládá sýr, čím se z něj stává cheeseburger.
Jedná se o chutný pokrm, ač ve většině případů velmi nezdravý, protože bývá podávám hlavně v rychlém občerstvení. Pokud si například hlídáte váhu nebo se pokoušíte jíst zdravě, tak existují různé varianty, jak si hamburgery připravit doma, a to v mnohem odlehčenější variantě.

bruger

Čočkový hamburger
Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařené čočky
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky
  • Lžičku hořčice
  • Lžičku sójové omáčky
  • Směs koření (chilli, tymián apod. – záleží na vaší chuti)
  • Sůl, pepř

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Čočku rozmačkáme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Poté osolíme, opepříme a dokořeníme dle vlastní chuti. Z těsta vytvarujeme placky, které položíme na plech s pečícím papírem a dáme péct cca na 45 minut.
Hamburger z červené řepy
Suroviny:

  • 1 kg červené řepy
  • 1 velká cibule
  • Hrnek ovesných vloček
  • Lžičku rozemletých lněných semínek smíchaných s trochou vody (místo vejce)
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička sójové omáčky
  • Sůl, pepř
  • Směs koření (opět vybíráme dle vlastní chuti)
  • Vodu na případné zvlhčení těsta
  • Olej na smažení

Postup:
Řepu očistíme, uvaříme a rozmixujeme. Smícháme s ostatními ingrediencemi, osolíme, opepříme a dochutíme, jak nám to vyhovuje. Ze vzniklého těsta vytvarujeme placky, které vložíme na rozpálenou pánev. Smažíme asi 2-3 minuty z každé strany. Poté je dáme dopéct do trouby předehřáté na 180° C na dalších 20 minut.

koření

Jáhlové hamburgery
Suroviny:

  • 0,5 kg vařených jáhel
  • Lžička oleje
  • Lžička sójové omáčky
  • 1 strouhaná mrkev
  • Sůl, pepř
  • Trocha kurkumy
  • Směs koření dle vlastní chuti

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Uvedené suroviny smícháme a z těsta si vytvoříme placky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 10 minut, poté placky obrátíme a vložíme opět do trouby na dalších deset minut.
Všechny uvedené hamburgery servírujeme klasickým způsobem v opečené bulce s oblohou podle naší vlastní fantazie a preferencí. Dobrou chuť!

About the Author

You may also like these

No Related Post